środa, 4 stycznia 2012

W klimacie drożdżowym

Jeszcze troszkę w klimacie świątecznym :) Stało się tradycją w naszej rodzinie, że na Wigilię przygotowuję kulebiak. Wzięło się to stąd, że nie jem ryb, a karpia w szczególności, więc zawsze po samym barszczu byłam głodna. Zaczęłam więc piec kulebiak, czyli drożdżowe ciasto z nadzieniem z kapusty i grzybów.


W tym roku poszłam jeszcze dalej i upiekłam pierogi soczewicowe według przepisu z Lawendowego Domu. Wybrałam kształ nietradycyjny, czyli plasterki.


Tu już pierogi czekają na wstawienie do pieca:


A tak się prezentują po upieczeniu:


Wyszły przepyszne i na pewno jeszcze kiedyś je upiekę. Wspaniale smakują z sosem miętowym!

2 komentarze:

  1. Very nice blog.
    Happy new year from Italy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ciasto drożdżowe właśnie rośnie, farsz już zrobiony :)
    Mam nadzieję, że wyjdą równie piękne jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...